
Sådan bejdser du garn og stof NEMT
For nyligt lavede jeg en lille spørgerunde inde på instagram, her spurgte jeg mine følgere, hvad der afholdte dem fra at komme i gang med plantefarvning. Mange svarede at de synes det virkede uoverskueligt og omstændigt at bejdse stof og garn først. Derfor har jeg lavet dette indlæg, der har til formål at få dig til at opdage at det slet ikke er spor omstændigt at bejdse garn og stof inden du plantefarver det. Jeg har skåret alt fyld fra, så fra efter introen her, gør jeg det så simpelt og kort som absolut muligt – I promise!
Sådan bejdser du garn inden plantefarvning
Denne metode er fin til uldgarn, silkegarn, uldblandinger, den bruges også til uld- og silkestof, her springes trin 2 blot over.
- Tag dit ufarvede garn og noter vægten af det ned.
- Bind 2-3 snore rundt om fedet løst, så undgår du at det filtre, sæt evt. en genoplukkelig strips på også
- Læg garnet i blød i lunkent vand
- Find alun frem, afvej 15% af garnets vægt, 100g garn = 15g alun
- Opløs alun i kogende vand i et syltetøjsglas eller en skål, rør grundigt rundt.
- Fyld en stor beholder med lunkent vand, hæld alunvandet i
- Vrid dit garn og læg det over i beholderen med alunvandet
- Vent 1-4 dage, 3-4 dage er bedst, men en går også fint
- Skyl garnet i vand der er samme temperatur som det vand du tog garnet op ad.
- Farv det

Sådan bejdser du stof inden plantefarvning
Denne metode bruges til stof af bomuld, viskose, hør. Kan også bruges til garn af bomuld, viskose, bambus og hør. Husk dog at sætte fedbånd om garnet.
- Vask stoffet ved 60 grader (jeg vasker uden vaskemiddel men med eddike i skyllemiddelsbeholderen)
- (Dette kan undlades, men farverne bliver flottere og mere holdbare hvis du gør det.) Vej stoffet og skriv ned hvad det vejer. Læg det i blød i lunkent vand. Afvej 5% af stoffets vægt i garvesyre, 100g stof = 5g garvesyre. Opløs garvesyre i en stor beholder med varmt vand (varmeste vandhanen kan). Læg stoffet i og lad det ligge der i 8-24 timer.
- Skyl stoffet i maskinen på en kort skyl + centrifugering
- Afvej 15% af stoffets vægt i alun, 100g stof = 15g alun.
- Opløs alun i kogende vand i et syltetøjsglas eller en skål, rør grundigt rundt.
- Fyld en stor beholder med lunkent vand, hæld alunvandet i
- Vrid dit stof og læg det over i beholderen med alunvandet
- Vent 1-4 dage, 3-4 dage er bedst, men en går også fint
- Skyl stoffet, evt. bare et hurtigt skyl og centrifugering i vaskemaskinen
- Farv det


9 Comments
Lisbet Hjorth Koed
Tak for en nem vejledning. Jeg savner dog meget en anvisning for hvormeget vand der skal bruges.
Jeg har feks 100g uld.
Hvor meget vand skal der så ialt bruges til alun badet?
Plantefarveren
Vandmængden er der ikke mål på, der skal bare være nok vand til at garnet kan flyde rundt og ikke er mast sammen. I plantefarvning er vandmængden ikke specielt vigtig, det er mængden af alun til garn og mængden af plantematerialer til garn ☺️.
Sofie Agerbo
Hej med dig,
Tak for en dejlig og overskuelig hjemmeside og guide 🙂
Når jeg har bejdset en omgang med garvesyre, kan jeg så gemme garvesyren og bruge den igen til en ny omgang stof eller skal jeg lave et nyt garvesyrebad?
Mvh Sofie
Plantefarveren
Hej Sofie
Beklager det sene svar. Du kan godt genbruge det, men jeg ville tilsætte en smule mere garvesyre hver gang jeg bruger det.
Frederikke
Hvorfor er mit stof blevet lyserødt af garvesyren? Det går ikke af, når det bliver skyllet.
Bh. Frederikke
Plantefarveren
Det er et eller andet i stoffet som garvesyren reagere med. Det kan være fx kunststof eller nogle gamle kemikalierester der sidder i stoffet. Hvad er det for noget stof? Er det nyt eller gammelt og er det ren bomuld eller hvilken slags stof?
Frederikke
Jeg skulle mene at det er bomuld og hør. Jeg har også vasket det ved 60 grader inden. Men det er noget ret gammelt stof ja.
Bh. Frederike
Tine Døring
I min søgen efter vejledning om plantefarvning, er jeg stødt på din vejledning ift at bejdse. Tak for den!
Jeg vil gerne farve mit eget karteflor med plantefarve til filtning dvs ikke garn, der er spundet. Jeg vil høre, om man behøver at udbløde ulden inden farvningen, som jeg ser beskrevet andre steder, hvor det drejer sig om uldgarn (eftersom at ulden ikke er spundet vil der jo ikke være spindeolie)? Og om man behøver at bejdse ulden, når det er karteflor? Som jeg forstår det, gør man det for at åbne det ufarvede garns skæl, således at det bliver modtagelig for farven, der kan sætte sig fast i fibrene. Har karteflor også skæl eller er det garnet? Til slut vil jeg høre, om du har erfaring med bare at lave ulden flyde frit i farvebadet eller om du lægger det i en vaskepose eller et andet materiale, som er nemt gennemtrængeligt for fravebadet?
MVH Tine
Plantefarveren
Ja du skal stadig lægge det i blød inden bejdse og du skal stadig bejdse det også. Bejdsen har ikke rigtig noget med uldens skæl at gøre, så det tror jeg du har misforstået noget, eller nogen har fortalt dig noget forkert. Og udblødningen er ikke pga spindeolien alene heller, udblødningen er for at åbne fibrene så det kan tage imod bejdsen jævnt og senere farven. Alt fåreuld har skæl også når det ikke er spundet 😄. Om man bruget vaskepose eller ej er en smagssag 😊 du kan prøve begge dele og se hvad du selv foretrækker.