Bejdsning af silke,  Bejdsning af uld

Bejdse med alun – koldbejdse og varmbejdse

Der er flere måder at bejdse med alun på. Man kan bejdse varmt eller koldt. Jeg bruger begge metoder. Til silke bejdser jeg altid koldt, da silke er meget følsomt. Det kan også være en fordel at bejdse koldt hvis man har noget kartegarn eller råuld som kan have tildens til at filte meget, da koldbejdse er mere skånsomt overfor materialet.

Når man bejdser sit garn, er det en god idé at bejdse i en gryde af rustfritstål eller emalje, hvis man bruger en aluminumsgryde er der en risiko for at garnet bliver “overbejdset” da Alun er en aluminumssalt. Generelt er det bedst at plantefarve i gryder af rustfritstål eller emalje, da dette påvirker farverne mindst.

Du kan købe alun i blandt andet matas.

bejdse med alun på uldgarn

Bejdse med alun – Koldbejdse

  1. Tag 10-20% (af materialets vægt i tør tilstand) alun og opløs det i en gryde (helst en lavet af rustfrit stål eller emalje) med 1 liter kogende vand. Når alunnet er opløst tilføjes mere koldt vand. Gerne minimum 2 liter pr. 100g materiale.
  2.  Læg dit våde garn eller stof i gryden og lad det stå ved stuetemperatur i 1-3 dage. Skyl garnet og så er det klar til at farve.

Hvis du har en meget stof mængde stof eller garn, kan du putte det over i en stor murebalje eller en anden stor beholder.

Bejdse med alun – varmbejdse

  1. 1. Tag 10-20% (af materialets vægt i tør tilstand) alun og opløs det i en gryde (helst en lavet af rustfrit stål eller emalje) med 1 liter kogende vand. Når alunnet er opløst tilføjes mere koldt vand. Gerne minimum 2 liter pr. 100g materiale.
  2. Læg dit våde materiale i gryden og lad gryden varme op til 80 grader. Hold gryden på 80 grader i en time.
  3.  Lad garnet køle ned i gryden til det er helt afkølet. Skyl det derefter i vand som er samme temperatur som garnet og så er det klar til at farve på.
Alun som bejdse til uldgarn

Du kan læse lidt mere om bejdse her.

4 Comments

  • Lene øvig

    Hej
    Jeg farver gamle lagner og syer tasker,puder gardiner og beklædning af det- bare til eget brug. Jeg kan se du skriver, at man kan overbejdse garnet

    Hvad betyder det, hvad sker der ved overbejdsing Har det betydning for farven eller hvad får det ad betydning?

    Hilsen lene

  • Emily

    Kære Lotte

    Når man har varmbejdse garnet og det derefter er nedkølet må det så godt stå i vandet til man skal bruge det? Altså over et par dage eller skal man skulle det så snart det er nedkølet?

    På forhånd tak for hjælpen.

    Mvh Emily ☺️

  • Christina

    Kære Lotte

    Tak for super bejdse guide – tænkte netop i kold/ varm.

    Kan man genbruge alun vandet til bejdsning af næste portion? (Ligesom en ovenfor arbejder jeg også i stof.

    Hilsen
    Christina

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *