Bejdsning af uld,  Plantefarvning

Sådan bejdser du uldgarn

Den første del af arbejdet med plantefarvning er klart den kedeligste, men det er også en rigtigt vigtig del af processen. Her skal garnet forberedes og gøres klar til at tage imod farven. Farvestofferne i planterne kan ikke binde sig så godt direkte til garnet, det hjælper bejdsen med. Læs mere om hvorfor du skal bejdse uldgarn længere nede.

Sådan forbereder man garnet til at blive bejdset

Først og fremmest skal man sørge for at have sit garn vundet op i fed. Det kan være en god idé, til en begyndelse, at dele sit garn op i nogle mindre fed, så man kan eksperimentere med flere farver uden at bruge en masse penge på garn. Herved kan man forsøge sig med en masse farver, og derefter lave mere af de farver man bedst kan lide, dog med den viden i mente at plantefarver sjældent er helt forudsigelige. Når garnet er vundet op i fed skal det vaskes, det vaskes i hånden og jeg plejer at bruge et par dråber hårshampoo. Efter vask skylles garnet, det er nu klar til at blive bejdset.

Hvorfor skal man bejdse uldgarn?

Man kan godt farve på garnet uden at bejdse det først, men det bedste resultat kommer ved at bejdse garnet med Alun og eventuelt også vinsten. Bejdsen hjælper farven med at binde til garnet. Metalsalte er gode til at binde uld og farver sammen. I 70’erne, da plantefarve var på sit højeste og hensynstagen til miljøet var på sit laveste, brugte man mange forskellige kradse stoffer til at bejdse uldgarnet med. Nu til dags er det heldigvis kun tilladt at bruge Alun, der ikke er så belastende for miljøet og ikke er giftigt at arbejde med. Alun er også kendt som aluminiumsulfat. Det er et stof man har kendt siden oldtiden, nu til dags bruger man det mest til at garve skind med, som konserveringsmiddel og til papirfremstilling.

Sådan bejdser du uldgarn med alun

Alun kan købes i Matas og på nettet. Garnet bejdses ved at fylde en gryde med vand og tilsætte 20% af garnets vægt i alun. Hvis du skal farve 100 g garn skal du altså bruge 20 g alun. Mængden af vand i gryden har ingen betydning, udover at der skal være rigeligt til at garnet kan ligge og flyde rundt. Vandet sættes over blusset ved middel varme og varmes op til 80 grader, alunen opløses i lidt kogende vand og hældes derefter i gryden.

Garnet kan ikke lide store temperaturskift, derfor skylles det vaskede garn i varmt vand inden det kommer i gryden med vand og alun. Gryden skal holde en temperatur på 80 grader i en time, herefter nedkøles garnet i gryden eller i en balje og garnet skylles i vand.

Hvis du har travlt kan du godt fiske garnet op og skylle det i varmt vand og så farve det, men resultatet bliver lidt bedre hvis garnet får lov at køle af i gryden med alun.

Sådan bejdser du uldgarn med alun og vinsten

Hvis man bejdser med vinsten, som i nogle tilfælde kan være gavnligt for farven, så tilsætter man 15% alun og 5% vinsten – det kan købes på nettet. Vinsten forstærker farverne, især når man farver rød, lilla, blå og grøn. Hvis man skal farve gule farver frarådes det at bruge vinsten. Vinsten er især gavnligt hvis man farver med kraprod, cochenille eller blåtræ. Fremgangsmåden er ellers den samme som ved ren alun bejdse.

Når du er færdig med at bejdse uldgarnet, så lad gerne garnet hænge og tørre et par dage inden du skal farve på det. Det er ikke højst nødvendigt, men generelt i plantefarvning er tid og iltning to faktorer som forbedrer resultaterne.

Læs mere om hvordan du farver garnet her.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *