Plantefarvning

Sådan kan du plantefarve uldgarn – den hurtige måde og den sikre måde

Hvis du godt kunne tænke dig at gå i gang med at plantefarve, så er plantefarvning af uldgarn et af de bedste steder at starte. Plantefarvning er sjovt og spændende og det er utroligt hvor mange smukke farver man kan frembringe med lidt vand, nogle planter og noget garn!

Grundlæggende set er der to måder at plantefarve uldgarn på. Direkte farvning eller farvning på afkog. I dette indlæg gennemgår jeg fremgangsmåderne så du også kan lære at plantefarve dit uldgarn på den sikre måde og den hurtige måde.

Inden du går i gang med at farve dit garn skal du lige bejdse det først, ved du ikke hvordan eller hvorfor man skal gøre det, så kan du læse om bejdsning af uldgarn her.

Skal man bruge friske eller tørrede planter til plantefarvning?

Du kan benytte dig af både tørrede og friske planter, ved tørrede planter gælder reglen at man skal bruge cirka 2 dele plantemateriale til 1 del garn. Hvis du skal farve 100 g garn skal du altså bruge 200g tørrede plantedele. Ved friske planter gælder tommelfingerreglen at man skal bruge omtrent 4 dele plantemateriale til 1 del garn, her skal man altså bruge hele 400g friske plantedele til 100g garn. Ved de fleste planter bruger man hele planten, bortset fra roden, men det kan variere efter planten. Det er vigtigt at findele planterne inden de skal bruges. Her er det nemmest at klippe planterne i stykker med en gammel saks eller en rosensaks. Man får det bedste resultat hvis man er grundig og klipper planterne i små stykker.

Kom i gang med at plantefarveuldgarn, sådan gør du!

Den hurtige måde – direkte farvning

Ved en direkte farvning lægger du først et lag findelt plantemateriale i bunden af gryden, ca. halvdelen af den mængde du skal bruge til at farve med. Så lægger du dine bejdsede, våde garnfed ned i gryden og lægger resten af plantematerialet ovenpå garnet. Gryden fyldes med vand til det hele er dækket og vandet varmes op til 80 grader, hvorefter temperaturen holdes 1 time. Garnet skal køle helt af i gryden. For at sikre en jævn fordeling af farven vendes garnet forsigtigt halvvejs. Hvis man ikke rører ved garnet overhovedet kan man få en ujævn farvning, dette kan være skidt eller godt afhængig af hvad du går efter. Du skal ikke røre for meget rundt i gryden da det kan filtre garnet sammen, men du kan fiske garnet op med en grydeske og lægge det med den anden side nedad og dække til med plantemateriale igen. Når garnet er kølet af slynges det så vand og plantedele ryger af, dette gøres selvfølgelig udenfor. Når garnet er fri for plantedele skylles garnet igen i rent vand og hænges til tørre. Denne metode virker godt når man farver med blade, bark og rødder – hvis man farver med blomstrende planter kan plantedelene dog sætte sig fast i garnet, her kan det være bedre at farve på afkog.

Direkte farvning med plantefarve.
Bejdset garn parat til direkte farvning. De resterende blade lægges ovenpå garnfedet.

Den sikre måde – plantefarvning på afkog

At farve på afkog har jeg kaldt den sikre måde og det er også min yndlingsmåde at farve på. Når man farver med afkog er fremgangsmåden tæt på den samme, den eneste forskel er at man ikke lægger sit garn i med det samme, men derimod koger plantedelene for sig selv i en gryde med vand. Plantedelene skal holdes på 80 grader i en time. Herefter sies plantedelene fra, farvebadet hældes tilbage i gryden og det bejdsede, skyllede garn lægges i gryden, hvorefter det koges ved 80 grader i en time. Herefter køler garnet af i gryden, det slynges, skylles og hænges til tørre. Jeg kan bedst lide at farve med afkog fordi det giver en jævn farve hver gang og fordi man slipper for at stå og pille små plantedele ud af sit garn når det er færdigfarvet.

Gyldenris klar til plantefarvning
Gyldenris i en gryde med vand, klar til at lave afkog til plantefarvning.

14 Comments

 • Karen Marie Villadsen

  Hej
  Jeg vil gerne farve med friske grønne valnødder.
  Er det korrekt at uldgarnet ikke skal bejses først ?
  Jeg vil lægge valnødderne “iblød” først i nogle uger.
  Og så alm. plantefarvning efterfølgende.
  Eller er der en anden fremgangsmåde?
  Mvh
  Karen Marie

  • Plantefarveren

   Hej Karen Marie
   Det er rigtigt at man ikke behøver at bejdse før man farver med valnød. Jeg synes dog personligt, at det giver flottere farver hvis man bejdser med alun først. Men det er nok en smagssag. Prøv evt. at lave en test hvor du tager bare 10 g garn som er bejdset og 10 g som ikke er, og så se hvordan det bliver og hvad du bedst kan lide.
   Din fremgangsmåde lyder fin :)!
   Mvh Lotte

 • Tina

  Hejsa… jeg er nysgerrig på når man farver med friske valnødder, er det så stadig 4×plante materiale i forhold til garn mængde? Og er det nu det er tid?
  Mvh Tina

  • Plantefarveren

   Jeg bruger håndkraft eller en topbetjent centrifuge, jeg ved nogle gør det i vaskemaskinen men det har jeg ikke prøvet. Det kommer nok lidt an på hvilke centrifugerings muligheder vaskemaskinen har 😊.

 • Anne Grau

  Hej Lotte.

  Når man laver afkog af plantemateriale, har jeg oplevet at der forsvinder en del vand. Kan der tilsættes mere vand til et farvebad, efter det er siet, så der er nok væske til at garnet kan bevæges rundt i det?

  Vh Anne Grau

  • Anne-Marie Petersen

   Hej
   Jeg vil bare høre, om der skal foretages fiksering af det færdigfarvede garns farve – hvis ja, så hvordan ?
   Hej fra Anne-Marie

 • Astrid Vest Andreasen

  Det er jo nu valnødderne er grønne. Kan man plukkede nu og så gemme dem til senere farvning? Jeg skal jo lige have spundet noget garn først 😄

  • Plantefarveren

   Det kan du godt, men personligt ville jeg vente til nødderne er modne og de grønne skaller åbner og så ville jeg samle skallerne og gemme nødderne. Hvis det er nogen der er faldet af, så kan du lægge dem i en spand med vand og sætte dem i skyggen, hvis du ikke skal bruge dem med det samme. Kh Lotte ☺️

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *