Hjemmelavet vandfarve på 5 minutter
Plantefarve er ikke kun til farvning af garn og stof, det kan også bruges på papir. Vidste du at man på 5 minutter kan lave sin egen hjemmelavede vandfarve? Alt du skal bruge er en håndfuld blomsterhoveder fra Skønhedsøje, kogende vand og eventuelt en syre og en base – mere om det senere.
At lave vandfarve med skønhedsøje er så nemt og hurtigt at enhver kan finde ud af det. Det er også en fin aktivitet at lave med børn, så længe de er store nok til ikke at smage på vandfarven.
Sådan laver du hjemmelavet vandfarve af skønhedsøje
Fremgangsmåden er super simpel og tager kun få minutter. Når du har plukket dine skønhedsøjer, så plukker du bladene af, fjerner stilken og lægger de små kronblade og blomstermidten ned i et lille glas eller en lille skål. Så hælder du kogende vand over så bladene er dækket, jo mindre vand jo kraftigere farve. Så venter du bare lige til vandet er kølet lidt ned og så kan du allerede male med det.
Sådan får du 3 forskellige farver ud af din skønhedsøje
Tilbage til det med syre og base. Syre og base er noget du helt sikkert kommer til at støde på her på siden, og selvom du måske tænker “åh nej, skal vi nu også vide noget om syre-base for at plantefarve?”, så er det slet ikke så kompliceret at lege lidt med det, og man behøver ikke nødvendigvis at forstå det.
Plantefarver skifter farve hvis man tilføjer syre eller base til vandet. En syre kunne være eddike, citronsyre, oxalsyre eller citronsaft. En base kunne være potaske, natron eller træaske. Ved at tilsætte syre eller base til dit farvebad kan du skabe 3 forskellige nuancer eller farver. Nogle plantefarver skifter bare nuance, andre skifter fuldstændig farve.
Jeg tilføjede citronsyre til det ene glas og potaske til det andet. Den med neutral pH-værdi (ikke tilsat hverken syre eller base) blev gullig, den med høj pH-værdi (base) blev rødlig og den med lav pH-værdi (syre) blev nærmest grønlig.
Kan man lave vandfarve af alle plantefarver?
Man kan lave vandfarve af alle planter man kan bruge til plantefarve, men det er ikke alle der er lige egnede. Skønhedsøje, kraprod, blåtræ, hibiscusblomster, stokroser og cochinille er gode hvis man gerne vil bruge metoden her hvor man bare hælder vand over og venter.
Hvis du er i gang med at lave et farvebad (fremgangsmåde til plantefarvning i farvebad er beskrevet her), så kan du tage et lille glas af farvebadet fra inden du ligger dit garn eller stof i, og bruge dette til vandfarve. Du kan også overhælde planter med kogende vand og lade dem stå natten over, da ikke alle planter frigiver farve så hurtigt som fx. skønhedsøje.
Hvor længe holder hjemmelavet vandfarve?
Der er to betydninger i denne overskrift, for det første, hvor længe kan farven holde inden den bliver dårlig og skal smides ud? Farven skal opbevares på køl hvis man skal gemme den, ellers begynder den at gære. I køleskabet kan den holde en uges tid i hvert fald eller indtil den begynder at lugte eller se anderledes ud.
Det andet spørgsmål er hvor længe farverne holder på papiret. De holder ikke evig, så meget kan jeg sige. Hvis de ligger i solen eller hænger på væggen så vil de med tiden blegne. Hvis man gerne vil have sine malerier til at holde længe, så skal man bejdse sit papir først. Det kommer jeg dog først til at fortælle om på et senere tidspunkt.
Skal du prøve at lave hjemmelavet vandfarve med planter?
2 Comments
Randi
Hej!
Tusind tak for alt din fantastiske viden! Har du et tip til bajsning af papir eller hvordan man kan gøre plantefarve lysægte til papir.
Mvh,
Randi
Gitte
Hej. Jeg støber papir, som jeg anvender til notesbøger, som jeg selv syer. Nu kunne jeg tænke mig at bruge plantefarve, men er itvivl om, om de er farveægte til en vis grad, – bøgerne skulle jo nødig falme på få dage. Ville være glad for et svar om hvad jeg kan gøre for at gøre farven mere lysægte?
På forhånd tak
Vh Gitte.