Plantefarvning,  Planter til plantefarvning

Sådan plantefarver du med skønhedsøje

Jeg har tidligere udgivet et indlæg om hvordan man laver hjemmelavet vandfarve med skønhedsøje, og efter jeg havde lavet plantebaseret vandfarve ud af nogle af de smukke blomster, så havde jeg stadig et par håndfulde blomsterhoveder tilbage. Jeg kunne derfor ikke lade være med lige at smide dem i en farvegryde med vand, for at se hvilke farver de kunne frembringe på garn. Derfor kommer dette indlæg til at handle om plantefarvning med skønhedsøje.

Kurv med skønhedsøje til plantefarvning
Smukke, strålende blomsterhoveder plukket i vejkanten ved en mark. Skønhedsøje er virkelig en fin blomst!

Plantefarvning med skønhedsøje

Farve skønhedsøje eller Coreopsis tinctoria er en etårig sommerblomst man kan dyrke i sin have. Frøene skal sås på friland i det tidlige forår. Planten selvsår sig villig og blomstre overdådigt i en meget lang periode. Det er blevet en af mine absolutte farve-farvoritter!

Jeg valgte at lave et afkog og farve med det. Du kan læse mere om hvordan man farver på afkog her. Normalt anbefaler man at bruge 4 dele plantemateriale til 1 del garn, hvis der er tale om friske planter og 2 dele tørrede planter til 1 del garn, hvis det er om tørrede planter. Men det er lidt en anden sag når man farver med skønhedsøje, da der er meget farve i blomster. Jeg skulle bare lave en test med de sidste blomsterhoveder jeg havde tilbage, så jeg fyldte et par liter vand i gryden sammen med et par håndfulde blomsterhoveder. Hvis du skal farve en stor portion garn skal du nok samle lidt flere end jeg gjorde.

Skønhedsøje som lige er kommet i gryden, der går ikke lang tid før de små blomster har farvet vandet rødt.

Jeg varmede vandet med blomsterhovederne op til ca. 80 grader og lod det stå på varmen i halvanden times tid. Jeg opdagede da at jeg ikke havde noget bejdset garn klar, så jeg lod farvebadet køle ned i gryden mens jeg gik i gang med at bejdse mit garn. Da garnet var bejdset og kølet lidt ned, siede jeg plantedelene fra farvebadet og lagde det i farvegryden. Jeg varmede igen farvebadet op til 80 grader og holdt denne temperatur i en times tid.

Det gav de flotteste røde farver, nogle af de bedste røde jeg har lavet. Jeg prøvede at tilsætte lidt citronsyre i andet bad, det gjorde farvebadet mere gul-grønt. Potaske i andet bad gav lyserød. 3 bad bladende jeg de to bade hvor der var potaske og citronsyre i, det gav en mørkere gul-grøn.

Skønhedsøje i mange afskygninger.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *